Комунальне некомерційне підприємство Володарської селищної ради "Володарська лікарня"

Тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я

 

            

 

 

   КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

«КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я»

 

 

 

 

 

 

 

«Плануй сім‘ю відповідально – бережи того,

хто поруч!»

  

 

                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ – 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заходи, які повинні відбуватись безпосередньо під час тижня планування сім’ї також охоплюють 12 травня - День матері, 15 травня - Міжнародний день сім‘ї і повинні бути присвячені питанням збереження репродуктивного здоров‘я, підготовки до сімейного життя, усвідомленого відповідального батьківства.

Материнство – важлива та почесна місія кожної жінки, адже мама дає життя, продовжує рід. Беззаперечно, матерів треба шанувати і любити, а також дякувати їм за подароване життя.

А ще для створення сприятливих умов зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні важлива роль батька у виховному процесі дітей.

 

 

 Репродуктивне здоров'я  - це можливість зачати, виносити і народити здорову дитину. Його збереження - завдання і жінки, і чоловіка.

Кожна вагітність повинна бути бажаною, а батьки майбутньої дитини - здоровими.

Основи репродуктивного здоров'я жінки закладаються ще в ранньому віці та залежать від генетичних особливостей, наявності патології різних органів і систем організму, дії факторів зовнішнього середовища тощо.

Ранній початок статевого життя, захворювання, що передаються статевим шляхом, в т.ч. ВІЛ/СНІД, незапланована вагітність, аборти є основними проблемами репродуктивної сфери.

 Стан репродуктивного здоров'я багато в чому визначається способом життя людини, відповідальним ставленням до власного здоров'я, а також рівнем її інформованості з питань репродуктивного здоров'я, можливостей його збереження та реалізації репродуктивних прав

          За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), репродуктивне здоров'я - це найважливіша складова загального здоров'я людини.

Слід розуміти, що репродуктивне здоров’я - стан повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, що характеризує здатність людей до зачаття і народження дітей, можливість сексуальних відносин без загрози захворювань, що передаються статевим шляхом, гарантію безпеки вагітності, пологів, виживання і здоров'я дитини, благополуччя матері, можливість планування наступних вагітностей, в т. ч. і попередження небажаної вагітності.

        Турбота про збереження репродуктивного здоров'я також включає в себе і сексуальне здоров'я, метою якого є поліпшення життя та міжособистісних відносин, а не тільки консультації та лікування, пов'язані з репродукцією і інфекціями, що передаються статевим шляхом.

                             

 Репродуктивне здоров'я – це дуже важлива складова загального здоров'я людини.

 У перекладі слово "репродукція" означає "відтворення". Репродуктивне здоров'я передбачає благополуччя щодо відтворення потомства і продовження людського роду. Воно безпосередньо впливає на гармонію сімейних відносин. Для збереження репродуктивного здоров'я кожній людині з самого дитинства необхідно прищеплювати правила, які стосуються контрацепції, відповідального підходу до планування сім'ї та продовження роду.

Найстрашніший  діагноз для осіб, які планують поповнення сімейства -  безпліддя.

Дуже важливо знати, що хвороба може розвиватися як у жіночої, так і чоловічої половини населення. Для людей, що бажають стати батьками, безпліддя – це справжній вирок, оскільки такий  діагноз перешкоджає продовженню роду. Ця хвороба часто є набутою.

 

 

Репродуктивне здоров'я жінки

 

Причинами  розвитку хвороби безпліддя у жінок можуть бути:

  • порушення менструального циклу;
  • дефекти статевих органів;
  • непрохідність труб;
  • ендометріоз;
  • утворення спайок у малому тазі;
  • аутоімунні захворювання;
  • психологічні порушення, пов'язані з сексуальним життям, і так далі.



          Правильне виховання дівчинки безпосередньо впливає на її світогляд у майбутньому.

 

Зі шкільної лави необхідно прищепити кілька обов'язкових рис характеру:

  • скромність;
  • порядність;
  • вибірковість щодо протилежної статі.

 

Якщо ви вчасно своїй дитині все пояснили і прищепили їй ці  необхідні правила, то за репродуктивне здоров'я доведеться менше побоюватись.

В іншому разі  вже доросла дівчина може зіткнутися з безліччю проблем: незапланованою вагітністю, абортами, венеричними захворюваннями, які дуже часто діагностуються у підлітків.

 Все це призводить до страшних і трагічних наслідків для дорослої жінки.

 

                         

 

Репродуктивне здоров’я у чоловіків

 

Дуже важливо знати, що дуже часто діагностується безпліддя і у чоловіків. Чоловічий фактор є дуже поширеним у медицині.

Якщо ви протягом року не можете зачати малюка, хоча вже зовсім відмовилися від усіх засобів контрацепції, то має місце проблема зі здоров'ям. 

 

Чим же зумовлена репродуктивне здоров'я у чоловіків? Місце мають всього два фактори: сперматогенез і потенція.

 

Причинами проблем з репродуктивним здоров'ям можуть бути:

  • стрес;
  • сильна втома;
  • нестача вітамінів;
  • неправильний спосіб життя;
  • наявність шкідливих звичок (наркотики, алкоголь, тютюн);
  • захворювання.

 

Якщо ви тривалий час не можете завести дитину, то можна звернутися в центр репродуктивного здоров'я, який можна знайти абсолютно в будь-якому місті. Дані медичні установи, що спеціалізуються на відновлення або підтримання репродуктивного здоров'я населення.

 

 

 

Підлітки

 

Отроцтво - дуже важливий період. В момент настання перехідного віку батьки повинні максимально забезпечити дитині охорону репродуктивного здоров'я. Це допоможе їм уникнути деяких вчинків у  майбутньому.

 

 

Перехідний період

 

У дівчаток воно починається з приходом менструації, у хлопчиків - з полюцією. Дуже важливо пояснити дитині, що це не єдині зміни, які відбудуться з їх організмом. 

 

Підлітки часто вибирають не ту дорогу життя, а саме:

  • не дотримуються правил особистої гігієни;
  • вступають у ранні та необдумані шлюби;
  • піддаються спокусі і пробують наркотики;
  • вживають алкоголь;
  • курять.

 

Це все значно знижує репродуктивні здібності як у хлопчиків, так і у дівчаток. Дуже важливо знати і те, що дана проблема набула глобального масштабу.

 

 

                     

 

 

 

 

Фактори, які впливають на репродуктивне здоров'я

 

Фактори, які впливають на здоров'я, рівень репродукції, уважно вивчаються нашою сучасною медициною.

Вплив на репродуктивне здоров'я мають багато чинників.

По-перше, увагу потрібно приділити жіночому здоров'ю. Якщо є які -небудь порушення менструального циклу, то це свідчить про наявність проблеми репродуктивного здоров'я.

Планування сім'ї передбачає точний розрахунок часу, коли висока ймовірність зачати малюка. Збої в менструальному циклі не дають відстежувати звичайними способами овуляцію, що заважає планування вагітності. Дану проблему необхідно вирішувати на гінекологічному рівні.
 

 

 

Профілактика

 

Репродуктивне здоров'я – це невід'ємна частина здоров'я людини. Воно має велике значення, адже завдяки здоров'ю репродуктивного рівня можливе продовження роду.

 

До профілактичних заходів можна віднести:

  • уникнення великої кількості статевих партнерів,
  • незахищеність статевого акту,
  • своєчасне лікування захворювань статевої системи,
  • виключення незапланованої вагітності,
  • проведення курсів вітамінотерапії,
  • прийом фолієвої кислоти під час вагітності,
  • профілактика абортів,
  • планування сім'ї .

 

 

Покращити репродуктивне здоров’я українців можна завдяки завчасній профілактиці, здоровому способу життя та сучасним методам лікування.

Найважливіше – це бажання людей реалізуватися в дітях!