Комунальне некомерційне підприємство Володарської селищної ради "Володарська лікарня"

Всесвітній день нирки

8 березня – Всесвітній день нирок

Всесвітній день нирки

Всесвітній день нирки проводиться щорічно кожного другого четверга у березні місяці. Вперше день нирки був проведений у 2006 році в 100 країнах світу і був спрямований на інформування населення про проблеми хвороб нирок та напрямків їх вирішення з метою раннього виявлення захворювання нирок.

Хронічні хвороби нирок займають особливе місце серед хронічної патології, оскільки вони широко розповсюджені (зустрічається у кожного 10-го мешканця Землі) а їх розвиток пов’язаний з погіршенням якості життя населення. Термінальна стадія хвороби приводить до високо витратних методів лікування (гемодіаліз, пересадка нирки).

На хронічні хвороби нирок страждає, у більшій мірі, працездатна частина населення. Не дивлячись на те, що існують прості та доступні методи ранньої діагностики, у значної кількості пацієнтів хронічні хвороби нирок виявляється на термінальній стадії, коли вже втрачена можливість «зупинити» прогресування процесу за рахунок нефропротекторної терапії.

ДЕСЯТЬ ЗОЛОТИХ ПРАВИЛ , щоб зберегти Ваші нирки :

1. Не зловживати сіллю та м’ясом.

2. Контролювати вагу. Більше вживати овочів та фруктів, обмежувати висококалорійні продукти і виключити консерви.

3. Пити більше рідини, 2-3 літри, особливо в жаркий період року: прісну воду, зелений чай, ниркові фіточаї, натуральні морси, компоти.

4. Не курити, не зловживати алкоголем .

5. Регулярно займатися фізкультурою   (для нирок це не менш важливо, ніж для серця!) – по можливості, 15 -30 хвилин в день або по 1 годині 3 рази на тиждень. Більше рухатися (ходити пішки, по можливості - не користуватися ліфтом і т.д.).

6. Не зловживати знеболюючими засобами (якщо неможливо повністю від них відмовитися, обмежити прийом до 1-2 таблеток в місяць), не приймати самостійно, без призначення лікаря сечогінних препаратів, не займатися самолікуванням.

7. Захистити себе від контактів з органічними розчинниками і важкими металами, інсектицидами и фунгіцидами на виробництві і в побуті (при ремонті, обслужуванні машини, роботі на присадибній ділянці і т.д.), користуватися захисними засобами.

8. Не зловживати перебуванням на сонці, не допускати переохолодження поперекової області і органів тазу, ніг.

9. Контролювати артеріальний тиск, рівень цукру і холестерину крові.

10. Регулярно проходити медичні обстеження, які дозволяють оцінити стан нирок (загальний аналіз сечі, креатинін крові, УЗД – 1 раз на рік).