Комунальне некомерційне підприємство Володарської селищної ради "Володарська лікарня"

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

31 травня – Всесвітній день без тютюну – Надвірнянська районна державна  адміністрація

 

 

 

            

 

 

   КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

«КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я»

 

 

 

 

 

Всесвітній день без тютюну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ – 2020

       

 

  У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися, щоб у XXI столітті проблема тютюнопаління зникла.  Та вже триває другий десяток XXI століття, а проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.

  За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі від причин, пов’язаних з палінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу.

 

Україна – серед перших за кількістю випалених цигарок на людину.

Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну.

Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

 

В Україні палить близько 11,5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними паліями. Більш, як половина всіх паліїв свою першу цигарку випалили у віці до 12 років.

 

 Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали палити. Це є проблемою для всіх нас і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити, є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

Майже дві третини паліїв помилково вважають, що паління спричиняє невелику шкоду (чи взагалі не шкідливе). В даний час більшість тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. Але є потреба істотно підвищити рівень успішного припинення паління.

Існує багато успішних і затрато-ефективних методів лікування.

Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна ґумка, пластир, назальний спрей та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати  широко доступні, а їхня вартість також повинна знижуватися, щоб палії в усіх країнах могли собі дозволити їх придбати.

Цигарка - це хитрий виріб, котрий, перш ніж убити, постачає в організм людини таку кількість нікотину, щоб тримати її в залежності все життя.

Однією з причин, чому слід позбутися цієї звички, є те, що паління тютюну піддає небезпеці здоров’я і життя. З палінням пов’язано понад 25 хвороб, які становлять загрозу життю. Наприклад, воно є основним чинником серцевого нападу, інсульту, хронічного бронхіту, емфіземи, різних видів раку, особливо раку легенів.

Людина може палити протягом багатьох років, перш ніж у неї з’явиться якась із цих хвороб. Крім того, паління не робить когось привабливішим. Реклами зображають паліїв чарівними й здоровими. Але насправді це не так. Паління спричиняє неприємний запах з рота, зуби жовтіють, а пальці стають жовтувато-коричневого кольору. У чоловіків воно викликає імпотенцію. Палії часто кашляють і мають утруднене дихання. У тих, хто палить, також є більша ймовірність з’явлення передчасних зморшок на обличчі й інших проблем зі шкірою

 

                        

Паління впливає на інших

 

Паління завдає шкоди іншим. Ще донедавна палій міг запалити цигарку в будь-якому місці і не отримати жодних зауважень. Але оскільки все більше людей усвідомлює небезпеку вдихання цигаркового диму, погляди змінюються.

Наприклад, коли особа не палить, але одружена з палієм, то ризик, що вона захворіє на рак легенів на 30 відсотків більший, ніж якби вона була одружена з непалієм. Діти, батьки яких палять, у перші два роки свого життя більш схильні захворіти на запалення легенів або бронхіт, ніж ті, які живуть у сім’ях, де не палять.

Вагітні жінки, які палять, піддають небезпеці майбутніх немовлят. Нікотин, окис вуглецю та інші небезпечні хімікати, що містяться у цигарковому димі, через кров матері потрапляють безпосередньо до дитини. У результаті існує велика ймовірність самовільного аборту, народження мертвого плода й смерті новонародженої дитини. До того ж жінки, які палили під час вагітності, у три рази більше наражають своїх дітей на смерть у колисці.

Іншою причиною кинути палили є великі кошти. Вивчення, проведене Всесвітнім банком, виявило, що кошти на медичне обслуговування, пов’язане безпосередньо з наслідками паління, сягають приблизно 200 мільярдів доларів щороку.

Гроші, які витрачає кожний палій на цигарки, легко підрахувати. Якщо ви палите, помножте суму, витрачену на цигарки за день, на 365. Це покаже, скільки грошей ви втрачаєте за рік. Помножте цю цифру на десять і побачите, яку суму ви віддасте за цигарки, якщо палитимете наступних десять років. Результат може здивувати вас. Подумайте, як інакше ви могли б розпорядитися такою сумою грошей.

                         

Хоча тютюнова промисловість вже давно рекламує люльки й сигари як символ добробуту, їхній дим такий же смертельний, як і цигарковий. Навіть коли палії не затягуються люлькою чи сигарою, у них може розвинутись рак губ.

Щоб зменшити ризик для здоров’я, тютюнова промисловість пропонує цигарки з низьким вмістом смол і нікотину — відомі як легкі та м’які. Однак ті, хто почав палити ці цигарки, прагнуть такої ж дози нікотину, як і перед тим. Тому палії, які перейшли на такі цигарки, зазвичай компенсують це тим, що палять їх більше, роблять глибші й частіші затяжки або довше палять кожну цигарку.

                     

 

 

     Як допомогти людині, яка вирішила кинути палити

 

Якщо ви не палите й усвідомлюєте небезпеку, пов’язану з палінням, певно, вам прикро спостерігати, як друзі або рідні перебувають у полоні цієї звички. Що ви можете зробити, аби допомогти їм позбавитись її? Незадоволеність, прохання, примушення та висміювання рідко знаходять відгук. Не допомагають також довгі нотації. Замість того щоб кинути, палій може тягнутись до цигарки, аби заглушити емоційний біль, який спричиняють ці зауваження.

 Намагайтесь зрозуміти, як важко може бути полишити цю звичку, а також візьміть до уваги, що одним це зробити важче, ніж іншим.

Ви не можете примусити людину кинути палити. Внутрішня сила й рішучість позбавитись залежності від тютюну повинні походити від самого палія. Вам же необхідно знайти керовані любов’ю способи, щоб підбадьорювати й підтримувати людину, яка бажає кинути палити.

У відповідний момент можна висловити свою любов до людини й сказати, що ви стурбовані її звичкою палити. Поясніть, що ви завжди підтримуватимете будь-які її зусилля кинути. Звичайно, коли такий підхід використовувати занадто часто, він втратить ефективність і значення.

Пам’ятайте, що у неї можуть з’явитися симптоми абстиненції, у тому числі роздратованість і депресія. Також існує ймовірність появи головного болю і проблем зі сном. Нагадайте коханій людині, що ці симптоми лише тимчасові й свідчать про пристосування організму до нового та здорового ритму життя. Будьте веселими й оптимістичними. Висловлюйте свою радість з приводу того, що особа кидає палити. Протягом періоду абстиненції допомагайте їй уникати стресових ситуацій, які можуть призвести до рецидиву.

Намагайтесь не реагувати занадто гостро. Виявляйте співчуття. Розглядайте ситуацію як повчальний урок для вас обох, який посприяє тому, що наступне намагання буде успішним.

 

Можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають таку ж тривалість життя, як і в  людей, які ніколи не палили.

 

Кинути палити — одне із кращих рішень у житті кожного палія. Вже з першого дня відмови від цигарок організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з палінням, зменшуються. Через тиждень без цигарок у колишнього палія покращується відчуття смаку та запаху, через три місяці збільшується обсяг роботи легень на 30%, через п’ять років знижується ризик інсульту до рівня непалія.

 

 Чим раніше палій прийме рішення кинути палити, тим краще!