Комунальне некомерційне підприємство Володарської селищної ради "Володарська лікарня"

Донорство крові – почесно і корисно

Картинки по запросу Всесвітній день донора крові

Міжнародна спільнота 14 червня відзначає Всесвітній день донора крові. Це особливий день для вияву вдячності мільйонам людей, які рятують інші життя, здаючи свою кров.

Саме в цей день 1868 року народився австрійський лікар-імунолог Карл Ландштейнер, який у 1900 році відкрив крупи крові людини, за що отримав Нобелівську премію.

Рішення відзначати цей день щорічно було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Ініціаторами проведення Всесвітнього дня донора крові виступили одразу чотири міжнародні організації, які закликали до добровільної та безоплатної здачі крові - Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародна федерація Червоного хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство з переливання крові.

У багатьох розвинутих країнах участь в донорстві крові давно стала таким же обов'язковим елементом здорового способу життя, як і заняття спортом, регулярна диспансеризація, дотримання дієти тощо.

Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і буде координуватися Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

                                           Стати донором

Донором може стати будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років за умови, що вона не має протипоказань для здачі крові.

Вирішивши стати донором, людина робить відповідальний вибір. Ще вчора вона  відповідав тільки за стан свого здоров'я, а сьогодні - вже і за самопочуття інших людей. Відтепер у її житті з'явився особливий, невідомий раніше сенс - дарувати здоров'я тим, хто потрапив в біду, і знаходити тим самим «кровних хрещеників» - братів, сестер, дітей. Донор несе надію і здоров'я десяткам людей. Тому він не може ризикувати собою заради сумнівних задоволень.

Тому, якщо Ви вирішили стати донором, Вам необхідно навчитися берегти себе заради інших. Здоровий спосіб життя донора передбачає правильне харчування і прийом вітамінів, відмову від надмірного вживання алкоголю, бажано - і куріння, дотримання інтервалів між дачами крові. Важливо, щоб донорство не заподіяло шкоди ні донору, ні реципієнту. Якщо з якихось причин лікар сьогодні не допускає Вас до дачі крові, необхідно прислухатися до його рекомендацій. Краще один раз утриматися від дачі крові, ніж потім бути вимушеним назавжди відмовитися від донорства. При дотриманні простих правил донорство буде корисним для Вашого здоров'я і може на довгі роки стать стилем життя. Адже якщо Ви - донор, означає, Ви здорові.

Одноразово донор може здати 470 мл крові. На перший погляд цифра велика, але якщо розібратися, то це лише 10-та частина від усієї крові людини. Здавати можна як цільну кров, так і її компоненти: плазму, еритроцити, тромбоцити. Зазвичай здають цільну кров, тому що це значно швидше і простіше.

Взагалі регулярна здача крові навіть корисна. Вона допомагає покращити кровотворення, вивести з організму надлишок заліза, який може викликати онкологічні та серцеві патології. Також донорство стимулює загальну активацію та відновлення організму, сприяє нормалізації кровообігу, запобігає серцево-судинним захворюванням, стимулює імунну систему, зменшує навантаження на печінку та селезінку. Ще один великий плюс полягає в здатності організму протистояти надмірним кровотечам та значно швидше відновлюватися після них.

Та все ж, попри корисність донорства, лікарі не рекомендують  здавати кров частіше 4-5 разів на рік.

                                   Що треба знати донору

        Готуючись до дачі крові, необхідно дотримуватись таких правил:

  •  Напередодні, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.
  • У день дачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю. Не бажано в цей день управляти транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх.
  • За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас, і для того, кому попаде Ваша кров.

                              Що робити перед здачею крові:

  •  намагайтесь регулярно і збалансовано харчуватися, напередодні здачі дотримуйтесь спеціальної дієти;
  • вживайте побільше рідини;
  • відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури;
  • утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, що містять аспірин і анальгетики, за 72 години до процедури;
  • по можливості, не паліть за годину до процедури;
  • обов'язково виспіться, відпочиньте.

                       Як харчуватися перед здачею крові:

  •  напередодні відмовтесь від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць.
  • рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів).
  • Дотримання цих вимог особливо важливе, якщо ви здаєте тромбоцити або плазму. Не виконання цих порад може зашкодити якісно провести сепарацію Вашої крові (відділення необхідних компонентів) і зробить неможливою здачу.

                                   Під час здавання крові

  • Обов’язково повідомте лікаря, якщо Ви почуваєте себе недобре.
  • Повідомляйте  про можливі ускладнення під час здавання крові.

                                    Після здавання крові

  •  Відпочиньте протягом 10 хвилин
  • З'їжте легку їжу та випийте солодкий чай
  • Якщо ви недобре почуваєтеся, повідомте персонал
  • Протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якою брали кров
  • Краще уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин.
  • Алкогольні напої краще не вживати раніше, ніж через 8 годин.
  • Прагніть часто та регулярно харчуватися протягом двох діб.
  • Вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб.
  • Обмежень по водінню автомобіля в день здавання  крові немає.

Гарантії, пільги для донора

Держава забезпечує донора двома вихідними днями, безкоштовним сніданком та обідом або еквівалентною грошовою винагородою. Безпосередньо перед здачею крові донор абсолютно безкоштовно проходить медичне обстеження. Про втрату заробітної платні в ці дні переживати не варто, середній заробіток, в будь-якому випадку, зберігається.

Також законом України передбачено присвоєння донору статусу “Почесного донора України”, якщо він безоплатно здасть кров у кількості 40 разових максимальних доз, незалежно від періодів часу між здачею крові. Такі особи отримують відповідне посвідчення та пільги  і  їм вручається нагрудний знак “Почесний донор України” в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Донорство – місія благородна і вкрай необхідна для суспільства. Тому потрібно пам’ятати, що Ваша допомога  необхідна не тільки в день донора, а кожного дня, кожну хвилину, кожну мить.